Basisoliën (vette plantenoliën)

Een stukje geschiedenis
Ook vette plantenoliën worden al duizenden jaren toegepast door de mens. De koudgeperste zuivere (onbewerkte) olie uit noten, zaden, kiemen en vruchten worden ingezet als huidverzorgingsproducten. Ze bevatten veel vitaminen en minerale stoffen. Tegelijkertijd ondersteunt het de huid en het lichaam en heeft het een verzachtende werking. In principe zijn vette plantenoliën voor iedereen geschikt, van baby tot hoogbejaarde.

In de aromatherapie verdunnen we de essentiële oliën met een basisolie (een vette plantenolie). Die doen we omdat een pure olie op de huid in sommige gevallen een (allergische) reactie kan geven op de huid. Ook komt het voor dat bij landurig gebruik van een essentiële olie je een weerstand opbouwt (immuun wordt) voor de werkzame stof. Daarom raden we aan om de essentiële olie ALTIJD te verdunnen met een basisolie (vette plantenolie). We gebruiken de basisoliën ook veelal voor de huidverzorging, al dan niet gecombineerd met essentiële oliën.
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten basisooien. Hieronder noem ik een paar oliën die goed te vinden zijn in de (internet) winkels. Ik heb de vette plantenoliën ingedeeld voor de verschillende huidtypes, zodat het makkelijker kiezen is welke olie het meest bij jou past. (Maar feel free om lekker te experimenteren;-))

Basisoliën die passen bij een jonge/vette huid

Wat fijn is bij een jonge/vette huid, is dat de olie lekker snel moet kunnen intrekken, geen vette laag op de huid moet achterlaten en al helemaal niet dat de poriën kunnen gaan verstoppen. Waar je dan naar kunt kijken zijn de linolzuurrijke oliën. Deze oliën verzorgen en beschermen de huid, maar maken de huid niet vet zoals een droge huid dat wel nodig heeft.

Druivenpitolie bevat 72% aan de omega-6 vetzuur linolzuur. Dit zuur zorgt ervoor dat wondjes en ontstekingen sneller genezen dat littekens sneller vervangen. Ook is deze olie rijk aan de vitamines E en C. Doordat deze olie de talgproductie in balans brengt, wordt de huid minder vet en na wat langer (dagelijks) gebruik wat rustiger en egaler.

Walnootolie bevat ook een hoog percentage aan linolzuur (omega-3 én omega-6). Deze basisolie draagt bij aan het hydrateren van de huid, is ontstekingsremmend en is belangrijk voor de aanmaak van nieuwe huidcellen.

Rozenbottelolie is gemaakt van rozenbottelpitten. Deze olie bevat een palet aan werkzame bestanddelen waardoor deze die echt een alleskunner is! Zo werkt het als antioxidant voor de huid, en heeft de olie opvallende eigenschappen zoals huidherstel, celvernieuwing, hydratatie van de huid, bevordering van de collageenproductie, vervaagt pigmentvlekken en is rimpelvervagend. Omdat deze olie zo veelzijdig is kan je deze ook inzetten bij de droge en rijpere huid.

Basisoliën die passen bij een droge huid

Abrikozenpitolie is een milde olie die veel vitaminen en mineralen bevat. De olie wordt snel opgenomen door de huid en bevat hydraterende eigenschappen. Deze olie verstevigt het huidweefsel en activeert de celstofwisseling. Dit maakt dat de olie ook geschikt is voor de gemengde en rijpere huid.

Arganolie bestaat voor 80% procent aan onverzadigde vetzuren en heeft een zeer hoog gehalte aan natuurlijke vitamine E. Door het hoge aandeel aan natuurlijke oxidanten beschermt deze olie de huid tegen vrije radicalen. Deze kalmerende olie voorkomt het uitdrogen van de huid en rimpelvorming en is ook goed in te zetten bij de rijpere huid.

Avocado-olie is een zeer voedende en verzorgende olie. Ook beschermt en hydrateert deze olie je huid. Vanwege het hoge linolgehalte wordt deze olie veel in de huidverzorging toegepast, denk bijvoorbeeld aan de uitdrogende werking van wind en zonnestralen, maar ook bij littekens, eczeem en psoriasis wordt deze olie vaak gebruikt.

Jojoba olie. Deze olie trekt diep in je huid en zorgt ervoor dat het vocht in de huid blijft en de huid zijdezacht aanvoelt. Deze olie verstevigt het bindweefsel, vertraagt rimpelvorming en heeft een natuurlijke zonnebeschermingsfactor 4. Deze olie is zo veelzijdig dat deze voor alle huidtypes geschikt is.

Kokosolie is hydraterend en maakt de huid elastisch. Doordat deze olie de huid ontspant, verzacht en verkoelt, vertraagt het de gevolgen van het ouder worden. De olie heeft een beschermende en verzachtende werking en trekt langzaam in de huid.

Basisoliën die passen bij een rijpere huid

De rijpere huid is dus meestal ook een droge huid. Doordat de huid al flink wat jaren is blootgesteld aan de invloeden van binnen en buitenaf, heeft deze huid wat meer verzorging nodig.

Hazelnootolie heeft een hoog gehalte aan vitaminen en mineralen Het is een zeer voedende olie. Het beschermt, stimuleert de huid en bevordert de doorbloeding. Ook deze olie heeft een natuurlijke zonbeschermende factor 3-4.

Komkommerzaadolie is een huidbeschermende olie tegen vrije radicalen. Deze olie heeft beschermende, verkoelende en verzachtende eigenschappen.

Sesamolie kennen de meeste mensen voor het gebruik in de keuken, maar deze olie ka je heel goed inzetten voor je huid. Deze olie bevordert de doorbloedingen werkt ontgiftend. Vaak wordt deze olie in de Ayurvedische massages gebruikt.

Basisoliën die passen bij een gevoelige huid

Bij dit huidtype reageert je huid al gauw op invloeden van buitenaf. Ook een tekort aan talg kan voor de nodige huidirritaties zorgen. Belangrijk is dat je natuurlijke en pure oliën gebruikt, als geeft dit niet de garantie dat je huid niet reageert op bepaalde voedingsstoffen uit de oliën. Test altijd voorzichtig bij jezelf uit!

Hennepolie is met name een olie die de celvernieuwing stimuleert en de weerstand van de huid versterkt. Daarom is deze olie in te zetten bij onder andere een ruwe en en geïrriteerde huid, maar ook bij acné en ontstekingen.

Macadamia-olie is een olie die beschermt en celgenererend werkt. Een zachte olie die hydrateren en niet vettend werkt, ook ideaal voor de droge en ruwe huid. Omdat deze olie van nature een zonbeschermingsfactor 3-4 heeft wordt deze olie ook vaak toegepast in zonnebrandproducten. Kortom deze olie is een toppertje en kan voor meerdere huidtypes worden ingezet.

Teunisbloemolie wordt vaak ingezet bij huidaandoeningen vanwege het regenererend vermogen. Bijvoorbeeld bij eczeem of acné. Deze olie kan ook goed ingezet worden voor de verzorging rondom de ogen.

Zoete amandelolie is een weldaad voor de huid, het reguleert het vochtgehalte van de huid, vermindert huidirritaties en is ook een hele fijne olie om mee te masseren.

Bovengenoemd lijstje met basisoliën is bij lange na niet compleet. Er zijn zoveel verschillende vette plantenoliën te koop met elk hun eigen unieke eigenschappen. Ik raad je aan om gewoon te gaan experimenteren met de verschillende oliën. Kijk wat de olie doet voor jouw huid, dat is voor iedereen anders. Dit lijstje geeft je een goede start om zelf eens te gaan ontdekken welke olie jij fijn vindt!

Winkelwagen
Scroll naar boven