Edelstenen
Prachtige producten van onze natuur! De een vindt edelstenen gewoon mooi vanwege de prachtige kleuren, vorm of structuur, de ander zet edelstenen in vanwege een bepaalde werking.

Een stukje geschiedenis

Al sinds mensenheugenis worden edelstenen, mineralen en kristallen gebruikt. Volgens legendes en mythes werden er al in de oude beschavingen magische eigenschappen toegekend aan edelstenen en mineralen. Men geloofde dat er mysterieuze krachten aan de stenen verbonden waren. Zo werden ze o.a. gebruikt tijdens heilige rituelen, als amulet voor bescherming, en zelfs de kronen van de koningen en koninginnen, de farao’s en tsaren werden versierd met edelstenen. Deels uit bescherming, deels uit pronkzucht en het uitstralen van rijkdom en macht. Over heel de wereld werden de edelstenen gebruikt om de eigenaar bescherming, voorspoed, vruchtbaarheid te geven. Tot op de dag van vandaag zijn om deze reden de edelstenen nog razend populair!

Hoe ontstaan edelstenen

Doordat de aarde voortdurend in beweging is, denk aan hitte, afkoeling, samenpersing, maar ook aan aardverschuivingen, vulkaaruitbarstingen of erosie, ontstaan edelstenen. Door het unieke samenspel van deze geologische)processen ontstaan de prachtige kleuren en vormen van edelstenen. Edelstenen worden gevormd door aan elkaar gegroeide mineralen. Je kunt je voorstellen dat er in de verschillende gebieden (streken of landen) verschillende mineralen (dus ook metalen) in de aarde zitten. Deze mineralen bepalen namelijk de kleur van de steen. Nu snap je ook waarom er zoveel verschillende kleuren edelstenen bestaan. Het vormen van een edelsteen is een heel langdurig proces. Een edelsteen kan dus wel miljoenen tot miljarden jaren oud zijn!

Werking van edelstenen

Zoals gezegd worden edelstenen al duizenden jaren gebruikt als hulpmiddel voor emotionele, lichamelijke en spirituele ondersteuning. Dit komt voort uit de gedachte dat de edelstenen ergens op een plekje in de aardkorst zijn ontstaan. Deze plek heeft naar men zegt veel invloed op de energie (trilling) van de steen. Zo heeft elke steen haar unieke trilling, omdat elke steen afzonderlijk op een eigen plek is gegroeid in de aarde, onder invloed van de elementen. Deze trilling kan jou ondersteunen om het door jou gewenste effect te bereiken.

Edelstenen werken op energetisch niveau, dat wil zeggen dat het niet tastbaar is, maar wel voelbaar. Als je er vanuit kan gaan dat de mens uit energie (trilling) bestaat, kan je je indenken dat je de bijzondere samenstelling en daarmee de bijzondere energie van edelstenen als een positief gevoel kan ervaren. Je resoneert als het ware mee op de energie van de edelsteen.

Edelstenen reinigen

Als je edelstenen gebruikt voor jezelf, op je werk, in je praktijk of in huis, kan je je voorstellen dat ze energie opnemen. Daarom is het belangrijk dat je ze regelmatig reinigt (of ontlaadt). Een veel gebruikte methode is de edelstenen af te spoelen onder stromend water. Hiermee haal je vooral de statische elektriciteit uit de steen. Dit kan niet met alle stenen, dus let goed op welke stenen hiervoor geschikt zijn en welke niet. Over het algemeen zijn de stenen met een lagere hardheid niet geschikt, bijvoorbeeld seleniet of kyaniet. Wat hardere edelsteensoorten zoals bergkristal, rozenkwarts, amethist kunnen dit prima handelen. Mocht je twijfelen, doe het gewoon niet en kies een andere reinigingsmethode. Zoals een steen in ‘een badje’ van hematiet te leggen. Hierdoor ontlaadt de steen. Sommigen stoppen de steen ook in de aarde zodat de energie via de aarde weer afgevoerd kan worden.

Hematiet

Edelstenen opladen

Zoals je een edelsteen ontlaadt in een ‘badje’ met hematiet, kan je deze ook weer opladen in een badje met bergkristal. Meestal zo’n 24 uur per keer. Ook een veel gebruikte methode is het leggen van de steen in het volle maanlicht. Ook hier verschillen de meningen, want maanlicht laat zich niet beperken door een raam of een (kast) deur. Deze energie is ook voelbaar als je binnen bent. Een andere methode die minder bekend is, is werken met je intentie. Je kunt de energie van de stenen laten stromen, simpelweg door dit met intentie te vragen vanuit je hart. Een soort van ‘programmeren’ dus.

Zoals je een edelsteen ontlaadt in een ‘badje’ met hematiet, kan je deze ook weer opladen in een badje met bergkristal. Meestal zo’n 24 uur per keer. Ook een veel gebruikte methode is het leggen van de steen in het volle maanlicht. Ook hier verschillen de meningen, want maanlicht laat zich niet beperken door een raam of een (kast) deur. Deze energie is ook voelbaar als je binnen bent. Een andere methode die minder bekend is, is werken met je intentie. Je kunt de energie van de stenen laten stromen, simpelweg door dit met intentie te vragen vanuit je hart. Een soort van ‘programmeren’ dus.

Bergkristal

Gebruik van edelstenen

De een gebruikt edelstenen ter decoratie in huis, praktijk of kantoor, de ander gebruikt ze om zichzelf te ondersteunen. Een aantal mogelijkheden op een rijtje:

  • Het dragen van edelstenen op je lichaam is een veel gebruikte methode. Er wordt wel vaak aangegeven om ze direct op de huid te dragen. Als je er vanuit gaat dat energie zich niet laat belemmeren door een stukje stof, is het ook prima om ze in je broekzak te stoppen of aan een hangertje of buideltje te dragen.
  • Het plaatsen van edelstenen in je huis, praktijk of andere ruimte wordt vaak toegepast. Denk bijvoorbeeld aan een gouden driehoek (bestaande uit een bergkristal, een rozenkwars en een amethist). Deze zou doordat de stenen verbinding met elkaar maken een optimale positieve energiestroom genereren en negatieve energie neutraliseren. Je kunt in het klein toepassen, bijvoorbeeld om een plant heen, of rond het mandje van je huisdier. Je kunt ook een grotere driehoek uitzetten in bijvoorbeeld je woonkamer. Je hebt hier dan wel wat grotere exemplaren voor nodig. Bij een ontspannen badritueel, kan je edelstenen rond je bad plaatsen. In de slaapkamer worden vaak edelstenen neergelegd om een goede slaap te bevorderen. Zo zijn er nog zoveel mogeijkheden, probeer het maar eens uit en ervaar!
  • Edelsteenwater kan je zowel inwendig als uitwendig toepassen. Voor het uitwendige gebruik kan je denken huid- of gezichtswater of kompressen. Bij inwendig gebruik drink je het edelsteenwater om lichamelijke en/of psychische klachten te ondersteunen. Een waarschuwing is hier op z’n plaats: Niet elke steen is geschikt om edelsteenwater te bereiden en toe te passen. Hier is gedegen kennis voor nodig. Ga dus altijd te rade bij een arts of therapeut. Het boekje ‘Helend water’ van Michael Gienger & Joachim Goebel geeft hier veel informatie over.
  • Mediteren met edelstenen wordt door veel mensen al heel prettig ervaren. De energie van de stenen verdiept de meditatie en het brengt meer ontspanning en focus. Je kunt de stenen in je hand houden, of om je heen plaatsen. Er wordt ook wel gebruik gemaakt van een klein altaar, of tafeltje. Ga voor jezelf op zoek wat voor jou het beste voelt!

Edelstenenmassage

Het is heerlijk om een ontspannende massage met edelstenen te geven en/of te ontvangen. De stenen zijn dan uiteraard glad gepolijst en wat groter en platter zodat ze makkelijk over het lichaam glijden. Dit wordt vaak toegepast met een basisolie met daaraan essentiële oliën toegevoegd. Deze combinatie versterkt de werking van de stenen én de oliën. Deze techniek wordt veelal ingezet ter relaxatie en verlichting bij (zware) emoties) en spanningen.

Webshop

In onze webshop vind je een uitgebreid assortiment die wij met zorg en oog voor kwaliteit voor jou hebben uitgezocht. Op onze website vind je informatie over de stenen en kan je zoeken op eventuele werking en/of kracht.

Winkelwagen
Scroll naar boven